Maakt niet uit waar ‘ie zit en hoe klein ‘ie is: in werkelijk élke toko kun je een pot met gehakte knoflook vinden. We keken er al die tijd zo ongeveer dwars doorheen, tot we van Chilli Chan’s-oprichter Eyan Chan hoorden hoe veelzijdig dit ingrediënt wel niet is. Sindsdien is het een lifehack gebleken met een hoofdletter L waar we niet meer zonder kunnen. Dit is waarom.
Heb je eens uitgerekend hoe vaak je een paar tenen knoflook staat fijn te hakken voor een recept? Voor veel mensen is dat bijna elke dag (en soms meerdere keren op een dag). Alleen al voor het pellen van knoflook zijn daarom al duizend-en-één lifehacks – en gadgets – bedacht. Allemaal leuk en aardig, maar de echte hack schuilt volgens ons in een pot ‘minced garlic’ oftewel: een pot gehakte knoflook.
Dit is waarom je altijd een pot gehakte knoflook in huis moet hebben
Wat is het? We kunnen het het beste samenvatten als: een heleboel tenen knoflook die al voor je zijn schoongemaakt en fijngehakt. “Voor als je lui bent en niet allerlei tenen knoflook wilt hoeven pellen en hakken… wat voor de meeste mensen geldt!”, vertelde Eyan Chan ons tijdens een kookworkshop.
Toegegeven: eerst waren we nog wat sceptisch – ons is immers altijd geleerd dat vers beter en lekkerder is, zeker op het gebied van een prangende levensbehoefte als knoflook. Maar door de gerechten die ze er razendsnel mee maakte – vulling voor dumplings, een verrukkelijke koude noedelsalade met tofu, smashed komkommersalade – wisten we: we móéten zo’n pot in huis hebben.
Xiao Long Bao (soup dumplings) maken met dit recept van Chilli Chan’s
Waarvoor gebruik je het?
We zijn inmiddels twee maanden verder en er zijn al zeker vier van die potten doorheen gegaan. We gebruiken het bijna dagelijks en vooral in Aziatische gerechten is het een must-have geworden.
Het is bijvoorbeeld een ideale basis voor boemboes (bijvoorbeeld voor je nasi goreng), curry’s en currypasta’s, marinades voor vlees als saté of vis, noodles (zoals deze snelle pindakaasnoodles, die daarmee nóg sneller worden), wokgerechten, zelfgemaakte chili-olie en voor de vinaigrettes voor salades.
Maar het spul is ook handig voor Mexicaanse gerechten als een burrito bowl en birria taco’s of als marinade voor Griekse kipsouvlaki.
Is het een goede vervanger voor verse knoflook?
Volgens de makers is het spul in bijna alle gevallen een prima vervanger van verse knoflook. Wat we er misschien niet zo snel mee zouden maken, is een recept met weinig ingrediënten waarin knoflook een van de belangrijkste smaakmakers is.
Dat vindt ook Eyan: “Deze gehakte knoflook is denk ik wel het meest geschikt voor Aziatische gerechten. Als het aankomt op westerse recepten zoals pasta, gebruik ik toch liever verse knoflook voor een authentiekere smaak.”
Denk dus aan Italiaanse pastagerechten, verse aïoli of pesto en ook in je gremolata móét gewoon een vers teentje knoflook. Ook voor recepten waarin wordt voorgeschreven waarin je knoflook eventjes moet fruiten, zouden we de potjes laten staan (in een boemboe kan dat weer wél).
Hoe smaakt het?
Want uiteraard is er aan een potje gehakte knoflook ook wel iets toegevoegd voor de houdbaarheid. In een potje van Go-Tan zit bijvoorbeeld ook wat raapzaadolie, suiker, zout, voedingszuren en conserveermiddelen. In de minced garlic van Lee Kum Kee zit ook wat sojabonenolie, suiker, zout en citroenzuur.
Laatstgenoemde is de favoriete variant van Eyan: “Het smaakt fris en ik proef de conserveermiddelen niet. Bovendien is de knoflook hierin perfect fijngehakt, ideaal voor het koken van Chinese gerechten. Er zijn andere merken, maar velen daarvan zijn eerder een soort knoflookpasta: dat leent zich minder goed voor mijn kookstijl.”
Want die conserveermiddelen beïnvloeden ook de smaak: knoflook uit een pot is iets minder scherp, fris en aromatisch dan zijn verse collega, vandaar dat we het niet in een pastagerecht of klassieke saus zouden verwerken. Maar wokgerechten, snelle noodles, boemboes of vinaigrettes? Kom maar door met die potten knoflook!
Waar vind ik dit?
Je kunt het bij elke toko kopen en ook in sommige supermarkten staat het in het schap van Aziatische producten. We vonden onlangs zelfs een potje met fijngehakte Beemster-knoflook, die we natuurlijk nog gaan uitproberen.
Afhankelijk van het merk dat je koopt, vind je in de ene pot meer een knoflookpuree en in de andere fijngehakte stukjes knoflook. Ook goed om te weten: soms wordt het goedje aangeduid als ‘minced garlic sauce’, maar dat is hetzelfde – tijdbesparende – product. Trouwens nóg een voordeel: geen knoflookgeur aan je handen!
Meer over koken met knoflook:
(Except for the headline, this story has not been edited by PostX News and is published from a syndicated feed.)