We raken meer en meer bekend met de Japanse keuken. Toch zijn er nog steeds veel ingrediënten waar we nog weinig van afweten en daar is mirin een goed voorbeeld van. We komen het in veel Aziatische recepten tegen en willen er daarom natuurlijk graag meer over weten. Wat is mirin precies en wat kun je er allemaal mee?
Mirin onder de loep!
Wat is mirin?
Het wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken en het staat inmiddels dan ook in veel keukenkastjes, maar wat is mirin precies? Mirin is het zusje van sake. Het is een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan sake. Het alcoholpercentage varieert wel, maar ligt meestal onder de 10 procent. Bij sake is dit 15 procent.
Tijdens het koken van mirin verdampt de alcohol en laat het alleen zijn zoete smaak achter. Mirin is overigens uitsluitend bedoeld om mee te koken (dus niet om op te drinken!) en wordt veel gebruikt in wokgerechten. De textuur is stroperig en het heeft de kleur van amber.
Vanwege zijn zoete smaak combineert mirin goed met meer zoute sauzen zoals sojasaus. Samen vormen ze de basis voor een traditionele teriyakisaus.
Culy Homemade: snelle kip teriyaki met véél groenten uit de oven
Hoe gebruik je het?
Mirin combineert goed met zowel vlees als vis, maar past ook prima bij groenten of tofu. Let wel op de hoeveelheden: een klein beetje kan al genoeg zijn vanwege de soms wat heftige smaak.
Als basis voor marinades en dressings is mirin heel goed geschikt. Voor een teriyaki saus, maar ook als marinade bij zalm. Dankzij het hoge percentage suiker laat de saus dan een mooi glazend laagje achter. Mirin werkt echter ook super in een soep of bouillon; probeer het bijvoorbeeld eens in je ramen.
Meer recepten met mirin:
Culy Homemade: Chirashi bowl (gezonde Japanse rijstbowl met vis)
Mirin vervangen
Vraagt je recept om mirin, maar heb je het niet in huis? Je kunt mirin vervangen door rijstazijn of droge witte wijn gemengd met wat kristalsuiker. Omdat mirin in feite gezoete rijstwijn is, komt dat aardig in de buurt. Een zoete sake is ook een goed alternatief, evenals sherry of vermouth. Proef even goed; als de drank aan de droge kant is, kun je er een klein lepeltje suiker aan toevoegen.
Waar koop je het?
Heb je zin gekregen om zelf eens aan de slag te gaan met deze Japanse saus? Dat kan! De saus is namelijk inmiddels goed te verkrijgen in Nederland. Je vindt verschillende soorten bij de toko. Ook kun je het tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen of online bestellen. Itadakimasu!
Meer over de Japanse keuken:
(Except for the headline, this story has not been edited by PostX News and is published from a syndicated feed.)